Stress versnelt mogelijk veroudering

Mensen die vaak en veel blootgesteld zijn aan stress of negatieve emoties, verouderen mogelijk sneller. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Groningen.
Promovenda Sonja van Ockenburg testte in haar onderzoek de hypothese die bekend staat als de Allostatic load theorie. Deze veronderstelt dat herhaalde blootstelling aan stress leidt tot ‘slijtage’ van de systemen die de lichamelijke reactie op stress reguleren, en dat die slijtage leidt tot ziekte.

Telomeren

Van Ockenburg ontdekte dat blootstelling aan stress of negatieve emoties verband houdt met een snellere afname van de telomeerlengte en dus mogelijk met veroudering. Telomeren zitten aan het uiteinde van chromosomen en ze zorgen ervoor dat het erfelijk materiaal doorgegeven kan worden zonder dat er belangrijke informatie verloren gaat tijdens het delen. Telomeren worden met iedere celdeling korter, tot ze zo kort zijn dat cellen niet meer kunnen repliceren.

De bevinding dat een snellere afname van telomeerlengte samenhangt met stress en/of negatieve emoties kan volgens Van Ockenburg duiden op een versnelde veroudering van de cellen van mensen die meer stress hebben of negatieve emoties ervaren.

Lees meer: http://zorg.kioskplaza.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.