Hospice & uitvaart

Een hospice is een instelling die zich heeft gespecialiseerd in terminale zorg. Dit houdt in dat daar ongeneeslijk zieke mensen verblijven tot hun dood.

Eigenlijk is het hetzelfde als een ziekenhuis, alleen heeft een hospice een huiselijke sfeer waardoor mensen het fijner ervaren als een ziekenhuisomgeving. Er is genoeg medisch personeel aanwezig, net als in een ziekenhuis! Het doel van hospice zorg is dat de mensen hun laatste paar maanden of weken als fijn ervaren, met zo min mogelijk pijn.

Er zijn zo’n 250 hospices in Nederland. 110 hiervan zijn zelfstandig en de rest zijn vaak afdelingen in een verzorg of verpleeg huis.  Er is veel vraag naar! In het ziekenhuis kan je niet vaak blijven tot het einde en liggen ze thuis eigenlijk heel de dag te lijden en te wachten. Wat ik al zei, in een hospice proberen ze de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te maken! Ongeneeslijk zieken blijven gemiddeld een maand in een hospice en 90% van de gasten komen ook te overlijden in het hospice. De andere 10% besluit om toch nog naar huis te gaan en thuis te overlijden of worden nog overgeplaatst naar het ziekenhuis of een verzorg- of verpleeghuis.

Een uitvaart

Hoe gaat een uitvaart in zijn werk? Bij elke persoon en elke familie is dat natuurlijk anders. Iedereen heeft zo zijn wensen hoe de dag moet verlopen en dat is ook hartstikke normaal.
De een wilt foto’s en muziek en de ander wilt helemaal niks! De een wilt dat de gasten in het zwart komen en de ander wilt juist dat ze vrolijk gekleed zijn en niet te somber! Iedere persoon verschilt daarin. Ook ligt het eraan of de overledene gecremeerd of begraven wordt. Bij een begrafenis mag de familie erbij zijn wanneer de kist zakt, maar bij een crematie is er geen familie bij!

Een uitvaartcentrum heeft vaak een soort aula waar de afscheidsplechtigheid kan worden gehouden. Hier kunnen alle gasten zitten en kan er gesproken worden. Vaak worden er ook nog bepaalde nummers gedraaid die de overledene mooi vond.

Wat ik al zei, elke uitvaart is anders, maar hoe mensen het ook doen, het is meestal een waardig afscheid voor de overledene.rosses-1888819_960_720