Fysiotherapie

Als je klachten hebt aan je gewrichten, spieren, banden of zenuwen,  kan je ervoor kiezen om naar een fysiotherapeut te gaan. Wanneer kan je nog meer gebruik maken van fysiotherapie en wat is het precies?

En fysiotherapeut is iemand die behandelingen geeft aan mensen die last hebben van hun spieren, gewrichten, banden en zenuwen. Een fysiotherapeut is iemand die kan zorgen voor verlichting van de pijn en het lichaam beter kan laten functioneren. Zo’n 3 miljoen Nederlanders per jaar maken wel een gebruik van een fysio. Fysiotherapie kan helpen bij een blessure maar ook ernstigere dingen zoals het herstellen van een beroerte.

Wat voor fysiotherapeuten zijn er?

Wanneer een fysiotherapeut niet een 2e opleiding heeft gedaan om zeg te specialiseren op een bepaald gebied, noemen we diegene een algemene fysio. Wanneer dit wel is gebeurt krijg je een andere naam. Dit zijn 5 veel voorkomende gespecialiseerde fysiotherapeuten:

  1.  Geriatriefysiotherapeuten. Deze therapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van ouderen die met lichaamsproblemen lopen. Denk aan parkinson of na een beroerte.
  2. Sportfysiotherapeuten. Deze therapeuten helpen mensen die na een blessure of ziekte weer willen sporten.
  3. Bekkenfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd op het gebied van buik, bekken en lage rug.
  4. Arbeidsfysiotherapeuten behandelen mensen die klachten hebben gekregen als gevolg van hun werk.
  5. Manueel therapeuten proberen gewrichten stabieler te maken door middel van bijvoorbeeld kraken.

Een fysiotherapeut hoeft niet perse een behandeling uit te voeren. Hij/zij kan ook alleen advies geven!physio-1778029_960_720