dokter Leenarts

Rode uitslag van de eerste zon?

Nu de zomer weer voor de deur staat, betekent dat voor veel mensen dat ze weer lekker van het weer kunnen gaan genieten. En daarbij hoort: zonnestralen en een kleurtje!

Echter, zeker de eerste zonnestralen kunnen bij sommige mensen leiden tot rode bultjes en vlekken op de huid. En dan hebben we het dus niet over een verbrande huid van te lang in de zon zitten.

Als je dit herkent, bestaat de kans dat je zonneallergie hebt. Maar liefst 1 op de 5 vrouwen heeft hiermee te maken. Bij mannen komt het wat minder voor. Mensen met een lichte huid worden het vaakst slachtoffer.

Symptomen

Als je een zonneallergie hebt, leveren de eerste stralen zon irritaties op. Er ontstaan dan uren of dagen nadat je voor het eerst in de zon geweest bent rode plekken en bultjes. Vaak zit het op de benen armen of hals, dus op plekken die op dat moment voor het eerst in aanraking komen met de zon. In het gezicht komt het minder voor, omdat je op deze plek altijd al wel een beetje aan de zon wordt blootgesteld.

De uitslag kan er van mens tot mens verschillend uitzien (terwijl het dus beide duidt op zonneallergie) en zich pas op latere leeftijd manifesteren. De medische naam is polymorfe lichteruptie. Het kan opeens ‘tevoorschijn komen’, maar gelukkig kan het ook weer vrij spontaan ophouden. Met de jaren wordt het bij de meeste mensen met een zonneallergie minder.

Op de website van dokter Leenarts kun je meer informatie en advies vinden over huidproblemen en huidverzorging.

Hoe kom je er vanaf?

Gelukkig is de uitslag vrij onschuldig. Het jeukt alleen en het ziet er niet zo leuk uit. Maar de uitslag gaat vanzelf weer weg. Als je er last van hebt gekregen verstandig om een paar dagen uit de zon te blijven en dan ben je er weer vanaf.

Voorkomen is natuurlijk nog beter. Dat doe je door je huid langzaam aan de zon te laten wennen. Als de eerste warme periode van het jaar is aangebroken, kun je dus het beste elke dag net wat meer zonminuten pakken. Zodoende went je huid eraan en verklein je de kans op allergische uitslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.