De negatieve effecten van hoogbegaafdheid

tt

Als je hoogbegaafd bent is dat erg bijzonder, in Nederland zijn er ongeveer 430.000 mensen hoogbegaafd, dat is 2.5%. Naast dat het er bijzonder is als je hoogbegaafd bent, kan het ook zo zijn dat je er negatieve effecten van ervaart. Daarom hebben we hier in deze blog een aantal negatieve effecten verzameld waar je eventueel last van kan hebben.

Hoogbegaafdheid kenmerken
Als je nog niet zeker weet of je hoogbegaafdheid dan is het handig om een hoogbegaafdheid test te gaan doen, op internet kan je verschillende testen vinden. Mocht je eerst willen kijken of jij de kenmerken hebt, lees dan verder. Hieronder staan een aantal hoogbegaafdheid kenmerken in een rijtje.

Intelligent, vaak zijn mensen die hoogbegaafd zijn, zijn erg intelligent. Dit kan je vaak merken doordat de mensen die hoogbegaafd zijn een stuk meer kennis hebben. De meeste mensen die hoogbegaafd zijn hebben een IQ van 130 of hoger, het gemiddelde IQ in Nederland ligt vaak tussen de 90 en 120.
Groot doorzettingsvermogen, vaak willen hoogbegaafde mensen overal de beste in zijn. Daarom hebben ze vaak een erg groot doorzettingsvermogen.
Grote algemene kennis, naast een groot doorzettingsvermogen hebben hoogbegaafde mensen ook een grote algemene kennis, dit komt omdat ze veel dingen die ze zien of lezen ook direct opslaan.
Op jonge leeftijd kan je ook al merken dat kinderen hoogbegaafd zijn, dat kan je merken doordat ze al een stuk voorlopen op de rest van hun leeftijdgenootjes.
De negatieve effecten
Helaas kan het zijn van hoogbegaafd ook leiden tot negatieve dingen.

Onzeker, het kan namelijk zo zijn dat je er erg onzeker van wordt. Dat kan komen omdat je je anders voelt dan de rest en dat kan je niet fijn vinden. Maar dat is nergens voor nodig, wees er juist trots op! Niet veel mensen kunnen namelijk zeggen dat ze hoogbegaafd zijn.
Onderpresteren, als je eenmaal weet dat je hoogbegaafd bent kan het zo zijn dat je dit niet wilt laten merken aan de buitenwereld. Hierdoor kan je gaan onderpresteren, dit houdt in dat je minder goed je best gaat doen om minder goede resultaten te halen.
Vaak zijn mensen die hoogbegaafd zijn ook erg gevoelig waardoor ze niet lekker in hun vel kunnen zitten omdat ze zich alles aanrekenen een aantrekken.
Conclusie
Hoogbegaafdheid is iets bijzonders en niet iets waar je onzeker over hoeft te zijn. Als je nog niet weet of je wel of niet hoogbegaafd bent, wordt het aangeraden om een hoogbegaafdheid test te doen of eens een kijkje te nemen naar de hoogbegaafdheid kenmerken. Dit is van belang omdat je dan passende hulp kan krijgen waar nodig. Ken jij iemand die hoogbegaafd is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.