Zo maak je een huis rolstoelvriendelijk

zo maak

Een woning kan door middel van een aantal veranderingen volledig rolstoelvriendelijk gemaakt worden. Deze dingen kun je zelf regelen, maar je kan ook een bedrijf inschakelen die de veranderingen voor jou toepast. Waar moet je aan denken als je een huis rolstoelvriendelijk wil maken?

Drempels

Als rolstoelgebruiker is het lastig om zelfstandig over drempels te gaan. Daarom moeten de drempels begaanbaar worden gemaakt. Dit kan met een speciaal oprij stuk, maar ze kunnen ook verlaagd of verwijderd worden. Op die manier kan de rolstoelgebruiker zelfstandig naar elke kamer toe en worden zij niet tegengehouden door een drempel. Deze oprij stukken zijn online te vinden en bieden echt uitkomst wanneer er geen andere oplossing is.

Deuropeningen

Een rolstoel is vaak best breed, en dus moeten de deuropeningen hier wel breed genoeg voor zijn. Zorg ervoor dat de deur breed genoeg is en hiernaast ook nog extra ruimte nodig heeft voor wat speling. Zo voorkom je dat de rolstoel door een verkeerde draaiing bijvoorbeeld vast komt te zitten. Daarnaast moet de deur door de rolstoelgebruiker zelf open en dicht te doen zijn. Kies voor een schuifdeur, een doordraaiende deur of een deur die met een afstandsbediening te bedienen is. Op die manier kan de rolstoelgebruiker zelfstandig elke deur open en dicht doen, en hebben zij hier geen hulp bij nodig.

De badkamer

Als rolstoelgebruiker ben je slecht ter been, en kun je niet alles zelfstandig doen in en normale badkamer. Zo moet er genoeg ruimte zijn voor de rolstoel. Daarnaast is het gewenst om een beugel aan de muur te bevestigen waar de rolstoelgebruiker zichzelf aan kan optrekken. Verder is een stoel in de douche ook erg handig, zodat hij of zij hier op kan zitten tijdens het douchen.

Een traplift

Als je niet in staat bent om zelfstandig de trap op te gaan, is een traplift een belangrijk onderdeel van het huis. Dit om te voorkomen dat de rolstoelgebruiker geen toegang heeft tot de bovenste verdieping(en) van het huis. Informeer bij bijvoorbeeld jouw verzekeraar naar de mogelijkheden en kijk of jouw huis geschikt is voor een traplift. Verder is een passieve- of actieve tillift ook een idee, mocht de tillift op de trap niet voldoende zijn. Is een traplift niet mogelijk in jouw woning? Kijk dan naar de mogelijkheden voor het beneden maken van een badkamer en slaapkamer. Op die manier hoeft de rolstoelgebruiker niet per se naar boven, maar kunnen zij toch gebruik maken van alle faciliteiten die zij nodig hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.