Last van je rug is erg vervelend. Je rug is namelijk een essentieel onderdeel van je lichaam. Het biedt ondersteuning en beschermt de organen en het zorgt uiteraard voor de beweeglijkheid van je lichaam. Rugpijn is dan ook niet fijn. Het kan opeens ontstaan, na een verkeerde beweging, maar het kan ook geleidelijk aan komen. Dat laatste gebeurt vaak bij verkeerde houdingen die je jezelf hebt aangeleerd. Zo zie je vaak dat mensen in een verkeerde houding achter hun computer zitten. Wanneer je dat dagelijks doet, kan dat funest zijn voor je rug.
Tips om rugklachten te voorkomen
Voordat we ingaan op de vraag ‘Wat te doen bij rugklachten’, eerst wat tips om deze vervelende pijn te voorkomen.
Zorg voor voldoende beweging. Beweging versterkt de rugspieren.
Verander regelmatig van houding om stramme spieren te voorkomen.
Zorg voor een goede houding, ook wanneer je aan het werk bent.
Neem zo nu en dan een warm bad. Warmte ontspant de spieren.
Erg belangrijk: vermijd stress. Door de dag te eindigen met een rustgevende activiteit, maak je je hoofd leeg en is het makkelijker te ontspannen.
Rugpijn, wat nu?
Er zijn verschillende manieren om rugklachten te behandelen. Hieronder hebben we er enkele opgesomd.
Beweging
Wanneer je kampt met rugpijn is het belangrijk om niet erbij neer te gaan zitten. En dat bedoelen we dan ook letterlijk. Bij rugpijn is het namelijk belangrijk dat je in beweging blijft. Uiteraard hoef je geen marathon te gaan rennen, maar een licht-intensieve wandeling bijvoorbeeld is een goed begin. Ook zwemmen, het liefst in warm water, kan verlichtend werken. Uiteraard is rust nemen ook belangrijk, maar teveel rusten kan voor stramme spieren zorgen en dat wil je juist voorkomen.
Pijn bestrijden
Met pijnstilling zou je de scherpe kantjes van de rugpijn weg kunnen halen, maar het neemt de oorzaak natuurlijk niet weg. Ook warmte kan de pijn in je rug bestrijden. Hiervoor zijn bijvoorbeeld speciale warmtezakken verkrijgbaar.
De medisch specialist
Heb je erg veel last van je rug en is het haast onmogelijk om te blijven bewegen, ga dan naar de huisarts of naar een andere specialist. Je kunt bijvoorbeeld ook naar de fysiotherapeut gaan. Hiervoor heb je geen verwijzing nodig van je huisarts of andere arts.
Ga je naar de fysiotherapie in Assen, dan kom je terecht bij goed opgeleide specialisten die jou uitstekend kunnen behandelen. Met behulp van de juiste technieken ben je zo weer op de been. Ook kunnen ze jou prima helpen om de rugklachten in de toekomst te voorkomen.
- De rol van voeding bij de ziekte van Parkinson
- Leuke outdoor activiteiten met je vriendinnen doen