Tips voor een goede nachtrust

woman-2197947_960_720

Een goede nachtrust is belangrijk. We slapen ongeveer één derde van ons leven en onze slaap zorgt ervoor dat we gezond blijven. Slaap is erg belangrijk, maar goed in slaap komen, is niet altijd even makkelijk. In dit artikel geven we je daarom wat tips om fijn in slaap te komen en een goede nachtrust te hebben.

Het houd ons helder en gefocust, ons lichaam heeft slaap nodig. Wetenschappers weten niet helemaal wat een gebrek aan slaap veroorzaakt, maar het is wel ernstig. Zo kun je bij een groot gebrek aan slaap last krijgen van stemmingswisselingen, functioneringsproblemen en hallucinaties. Om even aan te tonen hoe belangrijk slaap precies is: volgens wetenschappers kan het lichaam minder lang zonder slaap, dan zonder eten.

Een goed bed

Een goed bed is natuurlijk enorm belangrijk voor een goede nachtrust. Het is belangrijk dat je fijn en comfortabel ligt en dat het matras je lichaam op de juiste manier ondersteunt. De matrassen van Una Matras zijn hier speciaal voor gemaakt. Zo kun je een heerlijk, comfortabel schuimmatras kopen bij Una Matras.

Vermijd blauw licht

Een belangrijke reden waarom de meeste mensen niet in slaap kunnen komen, is de aanwezigheid van blauw licht. Als het tijd wordt om te gaan slapen, maakt je lichaam namelijk melatonine aan. Dit stofje zorgt ervoor dat je moe wordt en goed kunt slapen. Blauw licht verstoord de aanmaak van melatonine, waardoor je dus wakker blijft. Blauw licht komt uit schermen, zoals je telefoonscherm, je computerscherm en je televisiescherm. Zet deze dan ook een uur voordat je gaat slapen uit, of stel een blauwfilter in. Zo voorkom je dat je later in bed wakker ligt.

Drink een kopje thee

In thee en koffie zit cafeïne en het is dan ook zeker af te raden om dit te drinken vlak voordat je gaat slapen. Ook gesuikerde drankjes, zoals sportdrank of cola kun je beter vermijden. Toch kan thee erg goed zijn voor je nachtrust, maar dan wel kruidenthee. Er zijn verschillende theemelanges te koop bij de supermarkt waar je heerlijk van tot rust komt. Zo kun je voor de kruidenthee melange Slaap Lekker van Albert Hein kiezen. Ook een simpele, pure kamillethee doet vaak goed zijn werk. Deze kruiden zorgen ervoor dat je je goed kunt ontspannen en daarmee lekker in slaap valt.

Wees actief

Uit onderzoek blijkt dat activiteit overdag zorgt voor een betere nachtrust. Het is heel simpel: als je je lichaam een beetje moe maakt, slaap je lekkerder, omdat je lichaam de rust dan harder nodig heeft. Je kunt het beste iets in de buitenlucht gaan doen, zoals het maken van een flinke wandeling, of lekker sporten. Zorg ervoor dat je dagelijks minimaal een uur sportief beweegt, het liefst beweeg je zelfs nog wat meer. De buitenlucht is daarbij ook enorm gezond. Meer dan genoeg reden dus om lekker wat te gaan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.