Saturatiemeters

Hoe voorkom je overtraining?

We weten allemaal dat sporten erg gezond is. Het vermindert de kans op diverse gezondheidsklachten en je voelt je sterker en fitter. Wat niet iedereen weet is dat je ook niet teveel moet trainen. Teveel trainen, ofwel overtraining, brengt namelijk nare gevolgen met zich mee. Lees hieronder meer over overtraining en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Sporten is gezond

Door het voedingscentrum wordt aanbevolen om ten minste 30 minuten per dag te bewegen. Hiermee wordt je hoeveelheid beweging over de hele dag bedoelt. Vaker de trap nemen op het werk, kleine dagelijkse klusjes thuis en natuurlijk sporten. Sporten houdt je fit en soepel. Je krijgt hierdoor een betere conditie, valt af en het is zelfs goed tegen stress.

Wat als je teveel sport?

Echter moet je wel opletten met sporten. Teveel is nooit goed en dat geldt ook voor sporten. Wanneer je begint met sporten maak je snel vooruitgang en dat is leuk. Je kunt meer kilometers hardlopen of je fietst zomaar een half uur langer dan de week ervoor. Dit is natuurlijk super motiverend en maakt dat je alleen maar meer wilt sporten. Maar houd in de gaten dat voldoende rust ook een factor is die zorgt voor deze vooruitgang. Sport je teveel, dan raak je vermoeid en krijgt je lichaam niet voldoende kans om te herstellen. Het lichaam raakt helemaal uit balans en het herstel hiervan kan maanden duren.

Symptomen overtraining

Belangrijke signalen en symptomen van overtraining zijn:

Verlies aan kracht en inspanningsvermogen

Vermindering van je prestatie

Snel vermoeid

Concentratieproblemen

Verhoogde hartslag

Slecht slapen

Spierstijfheid

Grotere kans op infecties of ziektes

Het voorkomen van overtraining

Voorkomen is dus beter dan genezen. Neem daarom voldoende rust tussen je trainingen door en houd jezelf goed in de gaten. Een verhoogde hartslag en een te laag zuurstofgehalte in je bloed duiden vaak op overtraining. Meet daarom regelmatig je hartslag met een hartslagmeter en het zuurstofpercentage in je bloed met behulp van een saturatiemeter.

Wat is een saturatiemeter?

Een saturatiemeter is een compact apparaatje waarmee je dus eenvoudig het zuurstofpercentage in je bloed meet. Plaats het apparaatje om een vinger en door simpelweg op start te drukken wordt het percentage gemeten. De uitslag verschijnt binnen enkele seconden op het scherm. Saturatiemeters zijn te verkrijgen in verschillende uitvoeringen en prijsklassen. Ze zijn erg gemakkelijk te bedienen en zijn uitermate geschikt als middel om overtraining te helpen voorkomen. Zo is een dergelijk apparaat een simpele manier om het sporten ook echt gezond te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.