Omheining voor je hond

Hoe om te gaan met een blinde hond?

Blindheid en slechtziend zijn komt, net als bij mensen, ook voor bij honden. Er is prima mee te leven, maar het vraagt wel wat extra aandacht en zowel jij als jouw hond zullen nieuwe dingen moeten leren.

Oorzaken

Een hond kan blind geboren zijn of op latere leeftijd blind worden. Bijvoorbeeld als je hond iets overkomt, door ouderdom of door een medische aandoening. Slechtziendheid is meestal het gevolg van ouderdom of het heeft een medische oorzaak.

Wat te doen?

Wanneer je hond last heeft van slechtziendheid of blind is, zal hij er mee moeten leren omgaan. Daar kun je hem natuurlijk wel bij helpen. Allereerst is het verstandig om een omheining voor je hond te kopen. Hiermee kun je je tuin of het hele erf afrasteren zodat je hond niet per ongeluk de straat op gaat met alle gevolgen van dien. Daarnaast zijn er diverse hulpmiddelen die een beschermende werking hebben. Je hond kan bijvoorbeeld een speciaal tuigje aan met een beugel die rond zijn kop zit zodat hij zich niet kan stoten tegen muren, palen, meubels enzovoorts.

Structuur en omgang

Je kunt je hond enorm van dienst zijn door bijvoorbeeld je meubels bij je thuis op de zelfde plek te laten staan. Je begrijpt vast wel dat wanneer je de indeling gaat veranderen, je hond niet meer goed weet waar hij moet lopen zonder ergens tegenop te botsen. Ook is het erg prettig als zijn mand altijd op een vaste plek staat. Zo’n hondenmand is een veilige en vertrouwde plek voor hem. Daarnaast is het verstandig om met je (klein) kinderen goed af te spreken dat ze niet zomaar gaan aaien of met de hond gaan spelen. Hier kan hij erg van schrikken en dat kan er toe leiden dat hij misschien van zich af bijt. Als je hem wilt aaien is het slim om je hand te laten ruiken, zo weet je hond wie er bij hem is en zal hij niet schrikken als je hem aait of knuffelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.