De beste behandeling tijdens een schouderblessure

nywele

Schouderblessures zijn een van de meest voorkomende soorten blessures. Ze kunnen bij iedereen voorkomen, van atleten en weekendstrijders tot mensen die hun armen simpelweg te hoog heffen. Als je last heeft van een schouderblessure, is het belangrijk dat u zich meteen laat behandelen. In dit artikel bespreken we de beste behandelingsmogelijkheden voor schouderblessures.

Wat is een schouderblessure?

Een schouderblessure is elk mogelijke beschadiging of scheur van de zachte weefsels in je schouder. Dit kunnen onder meer ligamenten, pezen en spieren zijn. De meest voorkomende oorzaak van een schouderblessure is overbelasting van het gewricht bij lichamelijke activiteit of sport. Het kan ook ontstaan door het optillen van een voorwerp dat te zwaar voor je is, door op je uitgestrekte arm te vallen , of door een ongeluk.

Wat zijn de symptomen van een schouderblessure?

De symptomen van een schouderblessure kunnen variëren, afhankelijk van de ernst en het soort schade aan je schouder. Je kunt pijn in je schouder ervaren die scherp en plotseling is als je hem op bepaalde manieren beweegt. Je kunt ook stijfheid voelen of een beperkt bewegingsbereik in je schouder. Als je een schouderblessure hebt, is het belangrijk je meteen te laten behandelen om verdere schade te voorkomen en je kansen op een volledig herstel te vergroten.

Wat zijn de beste behandelingsmogelijkheden voor schouderblessures?

Er zijn veel verschillende behandelingsmogelijkheden voor schouderblessures, afhankelijk van de ernst en het soort letsel. Enkele van de meest voorkomende behandelingen zijn:

Rust

Dit is een van de belangrijkste behandelingen voor een schouderblessure. Je moet je schouder de tijd geven om te genezen, dus het kan zijn dat je je moet onthouden van lichamelijke activiteit of sport tot de schouder genezen is.

Ijs

Het aanbrengen van ijs op je geblesseerde schouder kan de pijn en ontsteking helpen verminderen. IJs moet gedurende 20 minuten worden aangebracht

Compressie

Wikkel een elastische verband om je schouder om de pijn en zwelling te helpen verminderen.

Verhogen

Verhoog je gewonde schouder boven het niveau van je hart om zwelling te helpen verminderen. Dit is vooral belangrijk als je een gescheurde rotator cuff hebt, waardoor bloed zich in het gebied kan verzamelen.

Fysiotherapie

Oefeningen in fysiotherapie kunnen je helpen de spieren te versterken in je schouder en vergroot je bewegingsbereik. In sommige gevallen moet je tijdens het herstelproces een mitella of brace dragen.

Medicatie

Je kunt medicijnen voorgeschreven krijgen zoals pijnstillers of ontstekingsremmers om de pijn en ontsteking te helpen verlichten. Het is belangrijk dat je de instructies van je arts opvolgt bij het innemen van deze medicijnen.

Chirurgie

In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om een gescheurde rotator cuff of een andere soort beschadiging in het schoudergewricht te herstellen. Het is belangrijk dat je voor en na de operatie de instructies van je arts opvolgt om een volledig herstel te verzekeren.

Een schouderrevalidatietraject ingaan

De beste manier om van elke soort schouderblessure volledig te herstellen is om een schouderrevalidatietraject aan te gaan. Hierbij zal een fysiotherapeut een geïndividualiseerd programma voor je uitwerken dat op je specifieke behoeften is gericht en je helpt snel en veilig op je vroegere activiteitenniveau terug te keren. Als je last hebt van een schouderblessure, neem dan vandaag nog contact met op met een erkende fysiotherapeut die aangesloten is bij de branchevereniging SchouderNetwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.