Tips om op te letten als je een rouwstuk bestellen gaat

flowers

Je bent er niet elke dag mee bezig, maar vroeg of laat is het tijd om een rouwstuk bestellen. Afscheid nemen van een dierbare is altijd een moeilijk moment. Als we het hebben over een rouwstuk dan gaat het om een boeket bloemen dat gebonden is en dat je tijdens de uitvaart op of naast de kist kan plaatsen. Maar waar moet je op letten en hoe kan je een mooi rouwstuk laten bezorgen? 

Kijk altijd naar de wens van de familie

Als je een rouwstuk bestellen gaat, dan is het belangrijk om de wensen van de familie in acht te nemen. In sommige gevallen staan er specifieke wensen op de rouwkaart, zoals de kleur van de bloemen waar de dierbare van hield. Als er niets vermeld staat kan je dit zelf invullen. 

De kleur bij een rouwstuk bestellen is belangrijk 

Al sinds de Griekse Oudheid staan de kleuren van bloemen voor een verhaal. Bij een rouwstuk is de kleur van een bloem dan ook belangrijk als er door de familie geen voorkeur in de rouwkaart is opgenomen. Wit is altijd een veilige optie als je het lastig vindt om een keuze te maken, maar er zijn ook vaste betekenissen voor de andere kleuren:

  • Wit staat voor vrede en eerbied;
  • Geel staat voor energie;
  • Oranje staat voor warmte;
  • Paars staat voor waardigheid; en 
  • Blauw staat voor eeuwigheid en serene rust. 

Het is tegenwoordig ook heel gebruikelijk om een kleurrijk rouwstuk bestellen niet te kiezen voor maar één kleur. 

De betekenis van de bloemen is ook belangrijk. 

Alle bloemen hebben hun eigen betekenis en je kan ervoor kiezen om er een heel verhaal mee te vertellen. Je kan de betekenis van de bloem combineren met de betekenis van de kleur. De meest voorkomende bloemen voor een rouwstuk en de betekenis:

  • Lisianthus staat voor waardering;
  • Dahlia staat voor ‘voor altijd de jouwe’; 
  • Alstroemeria staat voor een hechte vriendschap; en 
  • Agapanthus staat voor de bloem der liefde. 

Natuurlijk kan en mag je altijd kiezen voor de bloem die de dierbare mooi vond en staat dat los van de betekenis op dat moment. Vaak wordt dit ook wel in de rouwkaart vermeld, maar als dat er niet in staat dan kan je zelf je keuze maken. 

Een rouwstuk bestellen moet je tijdig doen

De belangrijkste tip is wel dat je tijdig een rouwstuk bestellen moet. De bloemist heeft namelijk tijd nodig om de bloemen te bestellen en om het boeket in elkaar te zetten. Natuurlijk is het bij sommige bloemisten mogelijk om een spoedbestelling te doen, maar niet bij allemaal. Je bent veiliger als je ervoor kiest om tijdig het rouwstuk te bestellen en niet de dag van tevoren. Daarnaast kan je ervoor kiezen om het rouwboeket zelf op te halen of te laten bezorgen. Als je het laat bezorgen ben je er zelf minder tijd aan kwijt en dat kan dus vele voordelen hebben in de toch al hectische en emotionele periode. Benieuwd naar andere mogelijkheden? Bekijk dan eens boeketten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.