Wat is logopedie?

Wat is logopedie?

Door met elkaar te praten, communiceren wij met elkaar. Op deze manier begrijpen we wat de ander probeert te vertellen. Toch gaat het niet bij iedereen zo makkelijk, dit is misschien moeilijk te begrijpen, omdat je toch gewoon moet praten. Het kan zijn dat iemand een probleem heeft met het gehoor, of de spraak, taal, stem. Of iemand heeft moeite met rustig ademhalen, dit wordt vaak als niet aangenaam ervaren. Wat kun je er aan doen en hoe ga je ermee om? Je kunt naar een logopedist gaan, wordt vaak ook geadviseerd door de huisarts. Dit is een specialist die erachter kan komen waar de problemen liggen en gaat door middel van spelletjes en vragen je leren hoe je moet communiceren. Hoe moet je ermee omgaan, het advies is om positief te blijven en hard te werken. Als je negatief denkt, zal het toch niks veranderen. De patiënten van een logopedist, zijn vaak personen met een leeftijd van 1 tot en met 18 jaar. Het kan zijn, dat iemand die ouder is alsnog hulp wilt en dat zou dan waarschijnlijk ook mogelijk zijn.

Wanneer ga je naar een logopedist?

Als je problemen ervaart met de spraak, stem, taal, gehoor of slikken kun je naar de logopedist. Vaak hebben de logopedisten cursussen gevolgd, waardoor ze ook nog in andere dingen zijn gespecialiseerd. Er zijn logopedisten die werken met mensen die een syndroom van down hebben. Iemand met het syndroom van down begrijpt de meeste dingen ook, maar het moet vaak wat beter uitgelegd worden.

Kwaliteiten die logopedisten moeten hebben

Een logopedist is daar perfect voor, want diegene kan heel goed luisteren en praten. Ook is het niet erg als je iets niet snapt, want een logopedist is daarvoor. Ook zijn er heel veel kinderen met een taalachterstand. Dit kan zijn, omdat ze uit een ander land komen, tweetalig zijn of misschien hebben ze wel een trauma gehad. Dit zijn allerlei aspecten, welke een rol kunnen spelen. Een logopedist gaat samen met de patiënt kijken naar de oorzaak en hoe er een oplossing kan komen. Kinderen vinden het vaak leuk om te spelen en daarom doen ze heel veel spelletjes. Natuurlijk wordt er wel op gelet hoe het kind het spel speelt en of het wordt begrepen.

Bron: Logopediepraktijk Almelo De Spreekkamer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.