Waarom piekeren we s’nachts meer?

pexels-photo-5691615

De twijfels en vervelende gedachten komen vaak vlak voordat we gaan slapen. Dit zorgt ervoor dat we ons de volgende dag minder goed voelen. Veel wordt veroorzaakt door de opkomst van social media. En het naar bed gaan met je mobiel. Veel informatie krijg je dan nog binnen voordat je gaat slapen. Dat in combinatie met het liggen in je bed waar je brein tot rust komt. Dit zorgt ervoor dat jij teveel gaat nadenken over vervelende dingen.

Hoe kom je hier vanaf?

Ik kan niet slapen door piekeren en vervelende gedachten. Daarom moest ik ervoor zorgen om hiermee te stoppen. Maar hoe doe je dat? Het schijnt te helpen om te praten over waar je mee zit. Praat of tegen jezelf of met je partner. Door je emotioneel op te stellen en te praten kun je je problemen verwerken.

Schrijf het op een papiertje

Soms heb je niemand om mee te praten. Wat ook helpt is door de dingen waar je mee zit op te schrijven. Nu hoef je ze niet in je hoofd te onthouden. Je kan er morgen weer naar kijken en met een oplossing proberen te komen. Vertel jezelf dat piekeren nu niet belangrijk is. Een goede nachtrust is nu wel belangrijk, dus het beste is om te slapen. Schrijf ook op het papiertje dingen waar je wel blij mee bent. En probeer je daar op te focussen. Het is van belang dat je positiviteit voelt voor het slapen.

Positiviteit en mindfulness

Piekeren waardoor je niet kan slapen komt alleen maar door negativiteit. Het zijn nare slechte gedachten. Zoals onzekerheid, stress, jaloezie, spijt en ongerechtigheid wat je wakker houd s´nachts. Je aandacht is op het verkeerde gericht. Waar ben je wel blij mee? Je hebt een dak boven je hoofd. De verwarming staat aan. Heb je het nou echt zo slecht? Het is niet zo dat je geen water, eten en huis hebt. Ook woon je niet in een oorlogsland. Je hebt familie en vrienden. En als je gezond bent dan is dat iets waar je heel erg blij mee moet zijn. Dus focus je daarop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.