Wat kan een verzorgingstehuis bieden?

verzorgingstehuis

Vaak wordt een verzorgingshuis verward met andere zorginstellingen. Dit komt mede omdat er de afgelopen jaren veel verschillende benamingen zijn geweest voor een verzorgingstehuis. Zo komt het nu nog vaak voor dat een verzorgingstehuis al snel een bejaardenhuis of bejaardentehuis genoemd wordt. Kortom is een verzorgingstehuis een zorginstelling die huisvesting en zorg biedt voor mensen die niet meer volledig zelfstandig kunnen wonen. Dit zijn vaak ouderen, vandaar dat mensen het vaak nog zien als een bejaardentehuis. Maar niet zelfstandig wonen kan ook andere oorzaken hebben zoals een ernstige ziekte of een handicap die je leven heel erg sterk beïnvloeden. Een verzorgingstehuis is vaak ook een uitkomst voor mensen die na een ingrijpende operatie niet thuis kunnen revalideren.

De kosten voor een verblijf

In een verzorgingstehuis krijg je onder andere hulp bij dagelijkse handelingen zoals eten, aankleden, wassen, naar bed gaan en nog veel meer. Daarom is een indicatie van CIZ ( Centrum Indicatiestelling Zorg) nodig voordat je in een verzorgingstehuis kunt verblijven. Als u deze indicatie hebt gekregen hoef je vaak alleen nog een eigen bijdrage te betalen. Dit is zo omdat zorginstellingen betaald worden door het Rijk via de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Als je naar een particulier verzorgingshuis gaat waar je geen indicatie voor nodig hebt dan is dit voor eigen rekening.

Mag een partner mee?

Wanneer alleen jij of alleen je partner een indicatie heeft verkregen om naar een verzorgingshuis te gaan dan is het slim om samen na te gaan of het bevorderlijk is wanneer de andere meegaat. Het kan soms zo zijn dat de partner mee wil maar dat dit afhankelijk van de situatie simpelweg niet handig is. Echter is het in de meeste gevallen wel mogelijk dat de partner mee gaat. Het is wel verplicht dat de partner dan zijn eigen bijdrage betaalt.

Waar moet je aandenken?

Als je verhuist naar een verzorgingshuis is het belangrijk om rekening te houden met een paar dingen. Voor hulpmiddelen zoals een rolstoel, aangepast vervoer, een douchestoel, etc. hoef je vaak niks bij te betalen. Voor zaken die niet medisch noodzakelijk zijn moet je vaak wel zelf betalen. Hierbij kan je denken aan televisie, internet en meubels. Ook is het zo dat als je je kleren laat wassen door een verzorghuis dat dit vaak niet vergoedt wordt. Door dit bij het desbetreffende verzorghuis goed uit te zoeken voorkom je onprettige verrassingen als je daar verblijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.